Eilen 23.4. aikaisin aamulla klo 4:30 syntyi meille viimeinkin TuiTuin varsa. Varsominen kävi kuin suoraan oppikirjasta ja tammalla ei ollut missään vaiheessa vaikeuksia.

Kolmen aikaan yöllä heräsin johonkin ja unisena käänsin vielä kylkeä, mutta yhtäkkiä tuli vain tunne, että käynpä ponit katsomassa tallissa. Siellä TuiTui osoitti pieniä levottomuuden merkkejä, mutta kokematon ei ehkä vielä olisi huomannut niistä, että varsominen alkaisi olla käsillä.

ponilapsi%20001-normal.jpg

Edellisenä päivänä TuiTuilla oli toiseen nisään ilmestynyt vahatippa ja siitä tuumailin, että montakohan päivää vielä odotellaan. Valtavaa olkipaalia ei vielä silloin illalla purettu, mutta minä jätin talliin yöksi valot, että voin käydä lähes huomaamattomasti katsomassa, jos jotain alkaa tapahtua.

Kävin herättämässä myös Hennan ja yhdessä sitten hissukseen katselimme varsan syntymistä.

ponilapsi%20004-normal.jpg

ponilapsi%20007-normal.jpg

ponilapsi%20012-normal.jpg

ponilapsi%20019-normal.jpg

ponilapsi%20030-normal.jpg

ponilapsi%20040-normal.jpg

ponilapsi%20046-normal.jpg

Sikiökalvot puhkesivat varttia vaille neljä ja 4:30 syntyi varsa. Pirteä, mutta rauhallinen varsa aloitti elämänsä ensimmäisen päivän lekottelemalla rauhallisesti noin tunnin ajan napanuora mammaan kiinni. Lopulta kun mamma ponkaisi pystyyn, niin napanuorakin katkesi ja vartin päästä varsakin oli jo pystyssä. Lievää haparointia oli varsan matka tissille ja mamma oli kovin äkäinen varsalle, kun se yritti imeä. Minä kipasin hakemassa puhtaan mukin ja tyttärenpojan vanhan tuttipullon ja tamma lypsettiin ja varsan ensimmäinen, mutta tärkein ruokailu tapahtui tuttipullosta puolentoista tunnin ikäisenä. Mamman utareet olivat niin täynnä maitoa, että se kiukutteli sitä kipua minkä maito aiheutti. Seuraavalla kerralla varsa pääsi jo itse imemään ja kaikki oli niin kuin pitikin.